Stresující životní styl může vést k vyčerpání nadledvinek

26.02.2012 18:08

V dnešní hektické společnosti mnoho lidí prodělá vyčerpání nadledvinek, aniž by o tom věděli. Nadledvinky jsou dva malé orgány uloženy nad ledvinami. Produkují hormony, které spouští stresovou reakci jako je např. instinkt „boj nebo útěk“, a jsou zapojeny do komplexní hormonální interakce mezi hypotalamem a hypofýzou. Hypoadreanlismus (snížená funkce nadledvinek) potlačuje individuální schopnost vypořádat se se stresem, stejně jako mnohé další poruchy.

 

Addisonova choroba je chronická onemocnění nedostatečnosti nadledvinek. Oslabené nadledvinky bývají často dědičné.

Příznaky vyčerpanosti nadledvinek jsou únava, závratě, omdlévání. Poruchy paměti a zapomínání může též být způsobeno nízkou činností nadledvinek. Přispívat k tomu mohou extrémy počasí (horka nebo chlad), fyzické trauma nebo zranění, periodicky se opakující stres, stejně jako dlouhodobé onemocnění. Dieta může hrát roli, jelikož často okrádá organismus o vitamíny B. nadledvinky též produkují aldosteron, který kontroluje rovnováhu sodíku a draslíku v těle. Nedostatečné množství tohoto hormonu, může způsobit dehydrataci organismu.

Nízký tlak může být dalším indikátorem , i když je často přehlížen a není považován za abnormální zdravotní stav. Krevní tlak ve stoje versus krevní tlak v sedu lze použít pro diagnózu. Zdravý člověk bude mít vyšší tlak po postavení, zatímco lidé se sníženou funkcí nadledvinek (hypoadrenalismus) mají pokles krevního tlaku.