extra rady,tipy

04.06.2012 21:11
National Health Service (NHS), Spojené království,
radí pacientům nosit náramek nebo náhrdelník, který informuje zdravotníky, že mají Addisonovu nemoc. Addisonova nemoc u pacientů nevytváří dostatek kortizolu, když se stane nehoda nebo vážná zranění – zdravotnický personál musí vědět, jaké léky jednotlivec bezprostředně vyžaduje (kortizol).


save-id.com

případně je možné si údaje nechat vyrýt na běžný plochý náramek, či "vojenskou známku" (ať už v podobě plíšku, či chirurg oceli)

 

 

 

Slova doc. Límanové

Užívejte Hydrocortison, dodržujte zdravou životosprávu- nesmíte přibrat !!!, budte psychicky co nejklidnější, zařadte pohyb, procházky, aktivity , zajímavé čtení- aktivizujte se, máte na to. 

 

Pro každého nemocného hypokortizolizmem platí tato důležitá pravidla:

1. Nemocný a jeho rodina musejí být o nemoci podrobně informováni a vědět, jak upravovat substituční dávky podle potřeby.

2.Nemocný musí být vybaven průkazkou s informací o svém onemocnění a jeho léčbě a s pokyny pro léčbu v aktuních situacích. Při cestě do ciziny je nutný cizojazyčný překlad.

3.Nemocný musí mít vždy s sebou zásobu užívaných kortikoidů.

4. Pro případ akutní potřeby s nemožností perorálního příjmu by měl mít k dispozici alespoň 1 amp. 100 mg injekčního hydrokortizonu, případně prednisonové čípky (Recdodelt 100 mg, Trommsdorff, supp. 100mg)

(Z knihy : Farmakoterapie endokrinních onemocnění a léčba kortikosteroidy – Josef Marek, Grada, 2010)